|
Registracija | Prijavi se!Petrovo Selo (Kladovo)Autentično miročko naselje sa očuvanom starom ambijentalnom celinom, jedinom na celom području Nacionalnog parka „Đerdap“. Nalazi se 23 km zapadno od Kladova, a osnovali su ga crnogorski doseljenici sredinom XIX veka. Nazvano je po kralju Petru Karađorđeviću, koji se krio u okolnim pećinama nakon što je iz Rumunije krišom prešao u obrenovićku Srbiju. Postoji i verovanje da je Petrovo selo dobilo ime iz zahvalnosti što im je Petar omogućio da se nasele u brdima, jer su u Kladovu umirali od raznih bolesti.

U okolini sela nalaze se brojne pećine i jame, pogodne za razvijanje specifične turističke ponude.

Treba istaći sledeće pećine i jame: pećina Banja, Miličina pećina, Mala i Velika pećina, Namčki ponor, Ružina pećina, Dosu-Isak pećina, Zla pećina (Gaura-Ra).

Po bogatstvu nakita se izdvajaju pećine: Miličina, Ružina, Nemački ponor, Dosu-Isak pećina i Zla pećina.

Nemački ponor je jedna od najdubljih pećina u Srbiji sa dubinom od 210 metara.

Treba naglasiti da je Zla pećina dobila naziv zbog karakterisitike da se povremeno u njoj pojavljuje ugljen-monoksid,čime su posetioci ugroženi.Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming