|
Регистрација | Пријави се!Габровница (Књажевац)Најстарије налазиште које сведочи о постојбини људске заједнице на простору општине Књажевац лоцирано је у селу Габровница. Ради се о праисторијском цртежу. На зиду мале пећине констатовано је пет представа насликаних црном бојом – коњ са јахачем, на два места у пећини, коњ са бодежом, један неправилан круг и једна врло „нечитка” представа. Начин представљања је прилично шематски и линеаран, а пада у очи да је фигура јахача несразмерно мала у односу на коња. Све представе насликане су црном бојом налик на гареж, која се стопила са кречњачком подлогом и не отире се. На цртежима са коњаником боја је слабије очувана.


Рудник уранијума

Прича о руднику уранијума “Габровница” почиње педесетих година прошлог века када је отворен и веома амбициозно замишљен. Посао је овде добио велики број радника из околине. У оближњем селу Кални изграђено је рударско стамбено насеље. Неколико година касније, 1966. године, одлуком државих власти, потпуно мистериозно, рудник “Габровница” је затворен.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.


  • Gabrovnicanka

    Село је напустено и сада ,2019 година је,нема ниједног становника.И поред тога село је препуно косница и пцела.Рудник уранијума је напустен и изгледа језиво ,изнад рудника је црква.Обисла сам село 2018 год
    16. 07. 2019


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming