|
Registracija | Prijavi se!Gabrovnica (Knjaževac)Najstarije nalazište koje svedoči o postojbini ljudske zajednice na prostoru opštine Knjaževac locirano je u selu Gabrovnica. Radi se o praistorijskom crtežu. Na zidu male pećine konstatovano je pet predstava naslikanih crnom bojom – konj sa jahačem, na dva mesta u pećini, konj sa bodežom, jedan nepravilan krug i jedna vrlo „nečitka” predstava. Način predstavljanja je prilično šematski i linearan, a pada u oči da je figura jahača nesrazmerno mala u odnosu na konja. Sve predstave naslikane su crnom bojom nalik na garež, koja se stopila sa krečnjačkom podlogom i ne otire se. Na crtežima sa konjanikom boja je slabije očuvana.


Rudnik uranijuma

Priča o rudniku uranijuma “Gabrovnica” počinje pedesetih godina prošlog veka kada je otvoren i veoma ambiciozno zamišljen. Posao je ovde dobio veliki broj radnika iz okoline. U obližnjem selu Kalni izgrađeno je rudarsko stambeno naselje. Nekoliko godina kasnije, 1966. godine, odlukom državih vlasti, potpuno misteriozno, rudnik “Gabrovnica” je zatvoren.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.


  • Gabrovnicanka

    Selo je napusteno i sada ,2019 godina je,nema nijednog stanovnika.I pored toga selo je prepuno kosnica i pcela.Rudnik uranijuma je napusten i izgleda jezivo ,iznad rudnika je crkva.Obisla sam selo 2018 god
    16. 07. 2019


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming