|
Регистрација | Пријави се!Горња Каменица (Књажевац)Манастир Свете Тројице

Манастир Свете Тројице се налази 17 километара југоисточно од Књажевца, између Доње и Горње Каменице. Црква је задужбина деспота Лазара, најмлађег сина Ђурђа Бранковића о чему сведочи натпис у малтеру, за који се зна из преписа који је начинио игуман Пантелејмон.

Унутрашњост цркве је била живописана, али од првобитног живописа није сачувано ништа. Видљиво је само неколико фрагмената фресака у кубету и припрати („Страшни суд”), који припадају обнови из прве половине XIX века. Поред ове цркве пронађена је мања некропола. Манастир је и данас активан као женски.

О настанку ове цркве постоји и једно предање у народу овог краја, које каже да су је подигли пастири Црновршани. Чувајући своја стада, чобани су једног дана доживели мало чудо. Наиме, стадо које су они терали зауставило се на месту данашње цркве и никако није хтело да пође даље. Пастири, то почну поштовати као свето место и реше да ту, подигну цркву. Зато, оду у своје село, насеку потребну грађу и спусте је низ реку Трговишки Тимок, до овог места, те од те грађе саграде цркву у славу и част Животворне и Нераздељиве Тројице.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming