|
Registracija | Prijavi se!Gornja Kamenica (Knjaževac)Manastir Svete Trojice

Manastir Svete Trojice se nalazi 17 kilometara jugoistočno od Knjaževca, između Donje i Gornje Kamenice. Crkva je zadužbina despota Lazara, najmlađeg sina Đurđa Brankovića o čemu svedoči natpis u malteru, za koji se zna iz prepisa koji je načinio iguman Pantelejmon.

Unutrašnjost crkve je bila živopisana, ali od prvobitnog živopisa nije sačuvano ništa. Vidljivo je samo nekoliko fragmenata fresaka u kubetu i priprati („Strašni sud”), koji pripadaju obnovi iz prve polovine XIX veka. Pored ove crkve pronađena je manja nekropola. Manastir je i danas aktivan kao ženski.

O nastanku ove crkve postoji i jedno predanje u narodu ovog kraja, koje kaže da su je podigli pastiri Crnovršani. Čuvajući svoja stada, čobani su jednog dana doživeli malo čudo. Naime, stado koje su oni terali zaustavilo se na mestu današnje crkve i nikako nije htelo da pođe dalje. Pastiri, to počnu poštovati kao sveto mesto i reše da tu, podignu crkvu. Zato, odu u svoje selo, naseku potrebnu građu i spuste je niz reku Trgoviški Timok, do ovog mesta, te od te građe sagrade crkvu u slavu i čast Životvorne i Nerazdeljive Trojice.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming