|
Регистрација | Пријави се!


Доња Каменица (Књажевац)Црква Свете Богородице

Црква Свете Богородице, налази се у селу Доња Каменица, 15 километара југоисточно од Књажевца.

Задужбина је непознатог властелина и потиче из прве половине 14. века. Ова црква представља најоригиналнији и највреднији уметнички споменик Епархије тимочке.

Основа цркве је у облику уписаног крста. Засведена је полуобличастим сводом, а њено кубе почива на пандантифима. На западној страни је припрата са спратом, чији су бочни делови надвишени кулама. Архитектура је комбинација романике, готике и моравске архитектуре. Живопис цркве је од изузетне вредности, и стилски и иконографски.

Неке од фресака су јединствене у српском средњевековном сликарству. Сматра се да су живопис радила два мајстора, а посебно благо чине ктиторске композиције и портрети властелина са богатством детаља у приказивању њихове одежде.

Изузетне уметничке вредности су представе Тајна вечера, Благовести, Богородица Одигитрије са Христом, Успење Пресвете Богородице и јединствена представа загрљених Светих Ратника Теодора Тирона и Теодора Стратилата на коњима, као и циклуси из живота Свете Петке.

Археолошка истраживања, која су пратила конзерваторске радове од 1979. до 1981. године, портврдила су постојање некрополе са 70 гробова око цркве.


Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming