|
Регистрација | Пријави се!Равна (Књажевац)Timacum Minus

Равна (Кулине или Градиште) представља римску насеобину чији темељи датирају из првог века наше ере и трају касније до Јустинијанове обнове царства у VI веку (мада има доказа да су овде војне јединице римских легионара боравиле и раније).

Локалитет се налази надомак села Равне, северно од Књажевца у равни леве обале Тимока на југоисточним падинама планине Тупижнице. Прва истраживања датирају из 1899. године (Антун фон Премерштајн и Никола Вулић), док у новије време организована истраживања почињу 1975. под покровитељством Археолошког института из Београда и Завичајног музеја из Књажевца.

Десетине примерака римских споменика карактеристичних по натписима које носе (жртвеника, царских почасних натписа, надгробних стела итд.), као и бројни примерци античке бронзане и мермерне скулптуре, рељефи и други предмети високе уметничке и занатске вредности, пронађени су у току ових научно – истраживачких радова. До значајних открића дошло се и приликом свакодневних пољопривредних радова. Један део ове колекције чува се у музејима у Београду, Нишу, Зајечару и Књажевцу. О конзервацији и рестаурацији брине Завод за заштиту споменика културе из Ниша.

Timacum Minus обухвата неколико целина. Доминантан положај је заузимало утврђење са високим, добро сачуваним бедемима и кулама. У непосредној околини развијало се насеље. Тврђава је служила као логор римске помоћне јединице – кохорте и примала је од 500 до 1000 војника, пешака и коњаника. Само утврђење од настанка неколико пута је дограђивано што се може видети на самим зидинама. Прво, земљано утврђење подигнуто је вероватно крајем I века н.е. Друго, од чврстог материјала – камена, средином II века н.е., а темељну преправку је доживело у току IV века, док је дефинитиван облик добило у време Јустинијанове обнове. Специфична је обнова из IV века по мермерним споменицима (често са урезаним натписима) и квадерима од пешчара од којих су многи са оближњих некропола и храмова, очигледно сакупљени на брзину, по још неразјашњеним околностима узидани.

Терме потичу из II века н.е. а преправљене су у IV веку. Почивају на систему стубића који су држали под, а између њих је струјао топао ваздух из ложишта и равномерно грејао просторије. Улаз се налазио са источне стране и служио је као гардероба, а имале су још и млако загрејану просторију и две јаче загрејане просторије са по једним ложиштем као и хладно купатило са мањим базеном. Била су омиљено место за састајање војника.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming