|
Registracija | Prijavi se!Ravna (Knjaževac)Timacum Minus

Ravna (Kuline ili Gradište) predstavlja rimsku naseobinu čiji temelji datiraju iz prvog veka naše ere i traju kasnije do Justinijanove obnove carstva u VI veku (mada ima dokaza da su ovde vojne jedinice rimskih legionara boravile i ranije).

Lokalitet se nalazi nadomak sela Ravne, severno od Knjaževca u ravni leve obale Timoka na jugoistočnim padinama planine Tupižnice. Prva istraživanja datiraju iz 1899. godine (Antun fon Premerštajn i Nikola Vulić), dok u novije vreme organizovana istraživanja počinju 1975. pod pokroviteljstvom Arheološkog instituta iz Beograda i Zavičajnog muzeja iz Knjaževca.

Desetine primeraka rimskih spomenika karakterističnih po natpisima koje nose (žrtvenika, carskih počasnih natpisa, nadgrobnih stela itd.), kao i brojni primerci antičke bronzane i mermerne skulpture, reljefi i drugi predmeti visoke umetničke i zanatske vrednosti, pronađeni su u toku ovih naučno – istraživačkih radova. Do značajnih otkrića došlo se i prilikom svakodnevnih poljoprivrednih radova. Jedan deo ove kolekcije čuva se u muzejima u Beogradu, Nišu, Zaječaru i Knjaževcu. O konzervaciji i restauraciji brine Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

Timacum Minus obuhvata nekoliko celina. Dominantan položaj je zauzimalo utvrđenje sa visokim, dobro sačuvanim bedemima i kulama. U neposrednoj okolini razvijalo se naselje. Tvrđava je služila kao logor rimske pomoćne jedinice – kohorte i primala je od 500 do 1000 vojnika, pešaka i konjanika. Samo utvrđenje od nastanka nekoliko puta je dograđivano što se može videti na samim zidinama. Prvo, zemljano utvrđenje podignuto je verovatno krajem I veka n.e. Drugo, od čvrstog materijala – kamena, sredinom II veka n.e., a temeljnu prepravku je doživelo u toku IV veka, dok je definitivan oblik dobilo u vreme Justinijanove obnove. Specifična je obnova iz IV veka po mermernim spomenicima (često sa urezanim natpisima) i kvaderima od peščara od kojih su mnogi sa obližnjih nekropola i hramova, očigledno sakupljeni na brzinu, po još nerazjašnjenim okolnostima uzidani.

Terme potiču iz II veka n.e. a prepravljene su u IV veku. Počivaju na sistemu stubića koji su držali pod, a između njih je strujao topao vazduh iz ložišta i ravnomerno grejao prostorije. Ulaz se nalazio sa istočne strane i služio je kao garderoba, a imale su još i mlako zagrejanu prostoriju i dve jače zagrejane prostorije sa po jednim ložištem kao i hladno kupatilo sa manjim bazenom. Bila su omiljeno mesto za sastajanje vojnika.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming