|
Registracija | Prijavi se!Uzdin (Kovačica)Sredinom XVIII veka ovo naselje se pominje kao pustara Bečkerečkog okruga pod imenom Veliki Uzdin i Mali Uzdin. Ova pustara bila je u vlasništvu Eraških poseda, izdatih u zakup. Formiranjem Vojne granice 1767. godine na ovom mestu se naseljava jedna četa 12. puka nemačko-banske granične pukovije.

Prilikom austro-turskog rata 1788. godine veći deo ove jedinice je stradao. Za vreme mađarske revolucije 1848/49. godine stanovništvo Uzdina moralo je privremeno da izbegne. Nakon ponovnog naseljavanja najveći deo stanovništva činili su Rumuni.

Na osnovu popisa iz 1910. godine može se saznati da je Uzdin imao 1178 naseljenih kuća, a da je broj stanovnika iznosio 5581. U to veme sagrađena je i železnička pruga Bečkerek-Pančevo, što je bitno ubrzalo dalji razvoj Uzdina i okolnih naselja.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming