|
Регистрација | Пријави се!Делиблато (Ковин)Први писани подаци датирају из 1660. године и по њима насеље је вероватно настало за време Турака и спомиње се као српско. Вероватно је већи број досељен под грофом Ђурђем Бранковићем и патријархом Ареснијем Чарнојевићем. У ратовима Аустрије и Турске Делиблато је претрпело знатна оштећења, тако да је након протеривања Турака остало само 16 домаћинстава. Делиблато је изграђено 1689. године, са школом и црквом од брвана и дасака.
Језеро Краљевац

Поред Делиблата се налази језеро Краљевац. Простире се на 160 хектара, а од септембра 2003. године проглашено је специјалним резерватом природе и стављено је под заштиту државе. Благодарећи подводним изворима и јединственим пливајућим острвима, већим и од хектара, делови површине овог језера не мрзну ни при највећим зимама. Због тога је Краљевац постао драгоцено станиште разних мочварних птица, гмизаваца, па и неких светски угрожених врста попут слепог кучета или степског скочимиша, којег сем у Делиблатској пешчари нема више нигде у свету. Куриозитет језера Краљевац су плутајућа острва. Има их неколико, а највеће је површине од скоро два хектара. Ова острва се померају како ветар дува и представљају праву атракцију. Сличних острва у Србији једино још има на Власинском језеру. У летњем периоду површина језера Краљевац прекривена је воденом папрати и локвањима, што је одлика изузетно чистих вода. Здраву флору и фауну овог језера у последњих неколико година употпуниле су и видре.

Едукативни центар „Чардак“, у СРП „Делиблатска пешчара“, налази се у близини села Делиблато, удаљен је 60 км од Београда. Капацитет Центра чине: 3 приземне куће укупне површине 400 квадратних метара, у којима се налазе: пријемна канцеларија, две сале за састанке капацитета 20 и 30 места, мокри чвор, кухиња (јеловник по поруџбини) и вински подрум, а у поткровљу дво и трокревтне собе (свака са т/wц, цг) укупног капацитета 18 лежајева. У дворишту површине 40 ари се налазе две надстрешнице капацитета 100 особа, ботаничка башта са музејском поставком оруђа је у оснивању. Центар у шумовитом пределу је окружен едукативним стазама на којима су одморишта и осматрачнице.Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming