|
Регистрација | Пријави се!Сеча Река (Косјерић)Село је највероватније добило име јер се у њему слива (сече) мноштво потока и речица.

Најзначајнији културно-историјски споменик на овим просторима је сигурно Црква брвнара у селу Сеча Река, посвећена Светом Ђорђу. По неким подацима, подигнута је у 15 веку, више пута паљена и подизана, да би данашњи облик добила у време Карађорђа, 1812.године. Овај необични сакрални објекат спада у најлепше у Србији. У цркви се, по записима њеног некадашњег свештеника Новака Милошевића, налази неколико изразито вредних експоната: врата „Златне двери" као централни део иконостаса, донета из Херцеговине, антимнис Хаџи Рувима из 1876. године, путир из 1812. године - рад непознатог кујунџије, већи број икона, реликвије донете из Свете Горе.

Око цркве су бројни споменици крајпуташи, подигнути у спомен погинулим у балканским ратовима. За потребе локалног стновништва подигнута је поред Цркве брвнаре нова црква, зидана од од тврдог грађевинског материјала и посвећена Светом Илији. На зидовима Цркве постављено је неколико спомен плоча на којима су исписана имена предака погинулих у ратовима 1912-1918. године.


Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming