|
Registracija | Prijavi se!Seča Reka (Kosjerić)Selo je najverovatnije dobilo ime jer se u njemu sliva (seče) mnoštvo potoka i rečica.

Najznačajniji kulturno-istorijski spomenik na ovim prostorima je sigurno Crkva brvnara u selu Seča Reka, posvećena Svetom Đorđu. Po nekim podacima, podignuta je u 15 veku, više puta paljena i podizana, da bi današnji oblik dobila u vreme Karađorđa, 1812.godine. Ovaj neobični sakralni objekat spada u najlepše u Srbiji. U crkvi se, po zapisima njenog nekadašnjeg sveštenika Novaka Miloševića, nalazi nekoliko izrazito vrednih eksponata: vrata „Zlatne dveri" kao centralni deo ikonostasa, doneta iz Hercegovine, antimnis Hadži Ruvima iz 1876. godine, putir iz 1812. godine - rad nepoznatog kujundžije, veći broj ikona, relikvije donete iz Svete Gore.

Oko crkve su brojni spomenici krajputaši, podignuti u spomen poginulim u balkanskim ratovima. Za potrebe lokalnog stnovništva podignuta je pored Crkve brvnare nova crkva, zidana od od tvrdog građevinskog materijala i posvećena Svetom Iliji. Na zidovima Crkve postavljeno je nekoliko spomen ploča na kojima su ispisana imena predaka poginulih u ratovima 1912-1918. godine.


Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming