|
Registracija | Prijavi se!



Lopatnica (Kraljevo)



Lopatnica je naseljeno mesto grada Kraljeva i pripada Raškom okrugu. Netaknuta priroda, bistri potoci, planinska reka, čist vazduh, izvorska voda, mir i tišina. Selo se prostire ispod šumovitih obronaka planine Troglav duž kristalno čiste istoimene reke. Očuvane prirode, na nadmorskoj visini od 339 metara u planinskom okruženju prošarano je pašnjacima i pruža idealne uslove za planinarenje, vožnju bicikla, lov, sakupljanje šumskih plodova i lekovitog bilja. Reka Lopatnica od svog izvora do ušća nudi ribolovcima izuzetne uslove za ribolov pre svega pastrmke. Na prostoru od desetak kilometara nalazi se nekoliko izvorišta lekovite termomineralne vode a najpoznatiji onaj u Bogutovačkoj Banji. Na pola puta između manastira Žiče i Studenice, u mestu Bogutovac, reka Lopatnica se uliva u Ibar. Tu počinje i blagi uspon dolinom reke ka selu Lopatnici i njenim zaseocima.

Sa tek nešto više od 200 stanovnika ovo ruralno područje je zapravo vrlo retko naseljeno a meštani se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom za svoje potrebe, ili su zaposleni u obližnjem gradu Kraljevu. Pored toga u poslednje vreme dobija na zamahu i Seoski Turizam, koji se širi na sve više domaćinstava u samoj Lopatnici i okolini. Po podacima poslednjeg popisa u Selu Lopatnica živi 250 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 48,7 godina (47,6 kod muškaraca i 49,9 kod žena). U naselju ima oko 100 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,53. Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima, a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Svake godine u Lopatnici na Velike TROJICE održavaju se tradicionalne seoske Litije. Okupi se uglavnom celo selo, i uz Svešteničku liturgiju i prigodni ručak provede se dan svečano, uz muziku i druženje. Ova manifestacija je obnovljena posle 2000-te, zasađen je novi Zapis kod Školskog doma, gde se i odigrava čitav ovaj Crkveni i Seoski Običajni Obred.

Tekst i foto: Goran Vukićević





Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.







© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming