|
Регистрација | Пријави се!


Шашиловац (Крушевац)До Другог српског устанка Шашиловац се налазио у саставу Османског царства. Након Другог српског устанка Шашиловац улази у састав Кнежевине Србије и административно је припадао Јагодинској нахијии Темнићској кнежини све до 1834. године када је Србија подељена на сердарства.

На простору данашњег села Шашиловца налази се звано место "Трстениц", названо по тршевини шуме. Овде се некада налазило и мало језеро које је било обрасло шеваром и који се користио за шеварење (затискивање) каца, буради, бачви.

Језеро је посебно било богато дивљим паткама па су у лов на њих долазили ловци чак из Крушевца. Док је била шума језеро је било заштићено, а кад је она посечена муљ је са околних брда скоро затрпао. И данас се ово место не може обрађивати, као ни преко њега прелазити тракторима и тешким возилима, јер је опасно као живо блато.

Постоје две верзије око тога како је село добило назив. У првом називу села се крију две речи: шаша (трска, стабљике кукуруза) и ловац. Спајањем ове две речи околни народ је називао мештане ових брда који су били веома вешти у лову (Шаши-ловци, ловци из заседе). Село се и данас зове Шашиловац, а његови мештани (такође искусни ловци) радо причају о легендама ових брда и својих чувених предака.

Према другом, можда и најверодостојнијем је да се у то време налазио Турски логор на подручју дањашнег Шашиловца у коме је главни био бег Мухарем кога је народ због његових дела прозвао шашавим „Шашком“. Тада је постојао и манастир у селу и за време једне свадбе док су се сви сватови налазили на венчавању, Шашко нареди Турцима да заузму манастир, да све поубијају и да их баце у оближњи бунар. Тако је и било према легенди. За ту трагедију су чули хајдуци који су крстарили Темнићем и већ сутрадан су у шумама изнад дањашнег Шашиловца сачекали повећу групу Турака који су се преко Шумадије упутили за Београд. Турске војнике је ова група хајдука изненадила и катастрофално их поубијала, а Темнићем је муњевито прострујала вест да су хајдуци "шашаво" поубијали Турке. Од убијених Турака је оближњим потоком потекла крв према сливу Западне Мораве. По шашавом убијању Турака се верује да је и село добило име Шашиловац, везујући име села и за ловце, па је од речи "шашаво" и "ловац" настало име - Шашиловац.

Текст и фотографија: Аца Тодоровић

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming