|
Регистрација | Пријави се!Крток (Куршумлија)Село Крток код Куршумлијске Бање добило је име по кртоли-кромпиру, јер се овде производио веома квалитетан кромпир месечар. Село се раније звало Водице. налази се близу административне границе са Косовом. У новембру прошле године село је добило асфалтни пут у дужини око 3 км до нове цркве у изградњи. Подлогу за асфалт је изградила Војска Србије, пропусте Дирекција из Куршумлије, а асфалт је уградило предузеће за путеве на интервенцију њ.св. Патријарха Иринеја.

Крток је педесетих година прошлог века имао око 400 становника, доста деце, сваки педаљ земље је био приведен својој намени и обрађен. Тешко се живело али је народ некако био срећан и расположен, уживао је у раду, у стварању своје породице, школовању своје деце.

Село је имало своју школу, Куршумлијска Бања је била Општина. У њој је било у основној и осмогодишњој школи преко 600 ученика, Бања је била пуна туриста и пролазника који су правили паузу у превозу од Београда или Ниша према Приштини преко Преполца. Било је доста свадби, слава, сабора, литија, прела, козања и игранки по селу. Развијено сточарство, воћарство, пољопривреда, шумарство, производио се креч познат на далеко, Скоро све се производило у селу. Морало се куповати само: шећер, со, гас за петролејке, пиротски опанци, цреп, ексери, разни алати, казани за ракију, потковице за волове, фењери, петролејске и карбитне лампе,прозорско стакло, пумпе за прскање воћњака, разни окови.Сва храна и одевни материјали од конопље и вуне су се производили у селу, као и постељине, теписи, черге и ћилими итд.

Мислим да је била грешка државе што је у периоду индустријализације повукла са села, па и села Кртока, омладину и претворила их у пролетаријат. Тако су се села постепено почела празнити да би данас село Крток имало око 15 становника.Касно је тамо доведена струја ( око 1970 године ), направљени су сеоски водоводи, поправљени и пробијени нови путеви.

Генерације рођене после 1945 године и оне пре рата, морале су , бар делимично да остану у селу, како би се наставио развој села и надоградња очевине. Тада би у селу била продавница, амбуланта, пошта и остали садржаји.Оваквом политиком, села су опустела, пролетаријат у добром проценту био вишак или остао без посла у градовима.

Текст послао: Драгослав СпасојевићДодај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming