|
Registracija | Prijavi se!Karađorđevo (Bačka Palanka)Sve je započeto uzgojem konja, davne 1885. godine, kada je Austro-Ugarska Monarhija započela formiranje ergele, na ovom prostoru, zbog povoljnog geografskog položaja, blizine reke Dunav i slatinastog zemljišta koje je izuzetno povoljno za pravilno formiranje kopita kod podmlatka. Zemljište koje je bogato kalcijumom, pogodno je za proizvodnju Lucerke i Ovsa.

U početku je to bila Ustanova za odgoj ždrebadi koja su nabavljana od privatnih odgajivača širom Monarhije. Prvenstveno su dovodili mušku ždrebad iz Mađarske ergele "Međohđeš". Ovde su ždrebad odgajana do godinu dana, a zatim su ponovo vraćena u Mađarsku, gde su služila u vojne svrhe. Kasnije ovde su prvenstveno odgajivani radni konji, Nonius rase. Ergela je bila državno vlasništvo Austrougarske monarhije.

Krčenjem hrastove šume i izgradnjom štala kao i nekoliko stambenih objekata 1901. godine započelo je naseljavanje ovog kompleksa. Ergela je osnovana kao odgajalište ždrebadi na oko 1000 hektara obradive površine, naselje je dobilo naziv "Čikoš Telep", ili prevedeno, "Ždrebarsko naselje". Ergela postaje značajan selekcijiski centar za odabiranje rasplodnih pastuva i kobila.

„Karađorđevo“ ima prilično dugu tradiciju u poslu kojim se bavi. Još 1924. godine, ukazom Kralja Aleksandra Karađorđevića, osnovano je Državno lovno-šumsko dobro.

Odmah po završetku Drugog svetskog rata, već 1945. godine, obnovljen je rad ovog dobra, u sastavu Vlade (FNRJ). Ostalo je zabeleženo da je još 1948. godine ovde organizovan diplomatski lov. Verovatno se već tada uvidelo da bi valjalo jedan deo ovog Bogom danog prostora, sa raznim vrstama retkog biljnog i životinjskog sveta, urediti u reprezentativne svrhe. Zato je 1957. godine otpočelo uređenje kompleksa koji je danas poznat pod imenom – Reprezentativni objekat „Karađorđevo“.

21. juna 1973. godine "Lovno-šumsko poljoprivredno dobro" dato je na korištenje Jugoslovenskoj Narodnoj Armiji (JNA) i dobilo je naziv "Vojna Ustanova Karađorđevo". Izgrađena je Vila za odmor, u kojoj će sledećih 23 godine glavni gost, ali i domaćin, biti Josip Broz Tito. Otpočelo je isušivanje močvara, izgradnja veštačkih jezera, formiranje i uređenje parkovskih površina, poribljavanje jezera i formiranje staništa za ptice... Usledila je i gradnja raznih pomoćnih objekata, koji će biti u funkciji glavne vile. Uređen je i napravljen kompleks, sa kompletnom infrastrukturom, koji je bio i ostao – adresa za visoko društvo.

Iako u prostranoj vojvođanskoj ravnici, uređen je tako da ga nije lako naći. A u njega se i ne ulazi bez posebne dozvole. Kada se kaže „Karađorđevo“, većina sveta pomisli samo na onaj mnogo manji, reprezentativni deo. Jer, u sećanju ljudi ostale su duboko urezane slike Josipa Broza Tita sa njegovim lovačkim trofejima, slike prijema i slavlja koje je tu organizovao, slike susreta sa istaknutim svetskim državnicima (pored ostalih, tu su boravili: Leonid Brežnjev, Santijago Kariljo, princ Norodom Sihanuk...).

Isto tako, za nezaborav je ostala i slika bivših predsednika Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, kako ovde razgovaraju o budućim granicama dok traje građanski rat u dotadašnjoj zajedničkoj državi...

Prva zvanična poseta člana kraljevske porodice Karađorđević posle II svetskog rata ostvarena je leta 2002. godine. Tada je na poziv upravnika VU Karađorđevo pukovnika Bratislava Miletića princeza Jelisaveta Karađorđević bila počasni gost na tradicionalnim konjičkim trkama.

Iako je u tom delu istorije ostalo još mnogo šta neotkriveno, „Karađorđevo“ – možda baš zbog toga – izaziva veliku pažnju javnosti.

Mapu Karađorđeva čini više geografskih pojmova: Donji majur, Gornji majur, Novi majur, Obrovac, Vranjak, Guvnište, Bukinski rit, Hagel ostrvo, Šarengradska ada... Reč je o prostoru od nekoliko hiljada hektara u jugozapadnom delu Bačke, koji se, s jedne strane, u dužini od 17 kilometara, naslanja na Dunav...

A opet pod imenom Karađorđevo ne podrazumevaju se isti pojmovi, iako ceo ovaj prostor pripada sistemu odbrane. Nekad su bili jedno, a danas ga čine tri odvojene celine: Rezidencijalni objekat „Karađorđevo“, Vojna ustanova „Karađorđevo“ i Mesna zajednica Karađorđevo.


Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming