|
Регистрација | Пријави се!Каона (Кучево)Каона као село по територији је велико, али доста разбацано, па тако да постоје делови села (већи делови) који се зову: Каменица, Ступињ, Стара Дајша, Селиште, ...

Један добар део становника (око трећине) ради у иностранству, највише у Аустрији, Швајцарској, Италији, ...

Село је на 3-4 км од Кучева. У селу има школа до четвртог разреда. Иначе је у задњих пар година велики пад по броју ђака у ова 4 разреда (плус предшколско) од свега око 10-так ђака.

У атару села Каонa код Кучева, на десној обали Пека, под самим брдом Ђула, које се некада звало Висока гора, био је значајан манастир посвећен Светом Николи. Уписан је у турски дефтер први пут 1560. године, када га је турски писар унео у пореску књигу под називом манастир Свети Никола. Имао је 4 монаха и плаћао 439 акчи пореза, што значи да је тада спадао у средње стојеће богомоље. Сада је ту фабрика креча, која не ради.

У западном делу атара села Каона, на простору званом Стара Дајша, стотинак метара западно од извора речице Далше, која се киломатар далеко одатле с десне стране уливала у Пек, постојао је манастир посвећен Рођењу Пресвете Богородице. Манастир, заједно са његовом недовршеном црквом, запалила је угарска војска 1428. године и, по свој прилици, никада није обновљен. Градио га је по налогу деспота Стефана Лазаревића светогорски монах, чије име није запамћено, па се помиње као Инок из Далше.

Текст: Драган Зарић

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming