|
Registracija | Prijavi se!Kaona (Kučevo)Kaona kao selo po teritoriji je veliko, ali dosta razbacano, pa tako da postoje delovi sela (veći delovi) koji se zovu: Kamenica, Stupinj, Stara Dajša, Selište, ...

Jedan dobar deo stanovnika (oko trećine) radi u inostranstvu, najviše u Austriji, Švajcarskoj, Italiji, ...

Selo je na 3-4 km od Kučeva. U selu ima škola do četvrtog razreda. Inače je u zadnjih par godina veliki pad po broju đaka u ova 4 razreda (plus predškolsko) od svega oko 10-tak đaka.

U ataru sela Kaona kod Kučeva, na desnoj obali Peka, pod samim brdom Đula, koje se nekada zvalo Visoka gora, bio je značajan manastir posvećen Svetom Nikoli. Upisan je u turski defter prvi put 1560. godine, kada ga je turski pisar uneo u poresku knjigu pod nazivom manastir Sveti Nikola. Imao je 4 monaha i plaćao 439 akči poreza, što znači da je tada spadao u srednje stojeće bogomolje. Sada je tu fabrika kreča, koja ne radi.

U zapadnom delu atara sela Kaona, na prostoru zvanom Stara Dajša, stotinak metara zapadno od izvora rečice Dalše, koja se kilomatar daleko odatle s desne strane ulivala u Pek, postojao je manastir posvećen Rođenju Presvete Bogorodice. Manastir, zajedno sa njegovom nedovršenom crkvom, zapalila je ugarska vojska 1428. godine i, po svoj prilici, nikada nije obnovljen. Gradio ga je po nalogu despota Stefana Lazarevića svetogorski monah, čije ime nije zapamćeno, pa se pominje kao Inok iz Dalše.

Tekst: Dragan Zarić

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming