|
Registracija | Prijavi se!Savski venac (Beograd)Opština Savski venac je jedna od najstarijih i istovremeno centralna beogradska opština. Naziv Savski venac je simboličan, jer teritorija opštine poput venca na desnoj obali Save prati njen tok. Osnovana je 1957. U devetnaestom veku, u tada dalekom Topčideru, naselio se prvi srpski knez MilošObrenović i posalo je jasno da će se u tom smeru razvijati Beograd. Tu je prošla jedna od prvih tramvajskih linija. Tu se nalaze i Topčiderski dvorovi.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.


  • Dean Miletic

    Konak kneza Miloša Obrenovića (1815-39, 1858-60) je podignut 1831. godine, nakon što je Srbija dobila autonomni status u okviru Osmanskog carstva, a knez Miloš nasledno kneževsko dostojanstvo. Zgrada je izgrađena u stilu uobičajenom za reprezentativne osmanske rezidencije. Konak je bio letnja rezidencija kneza Miloša i njegovo omiljeno mesto boravka. U njemu je i umro 1860. Godine 1966. konak je ustupljen Istorijskom muzeju Srbije.
    04. 06. 2017


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming