|
Регистрација | Пријави се!Грачаница (Љубовија)У близини села Грачаница налази се Соко град. Соко Град је настао још у средњовековној Србији, али је најпознатији по својој улози током Отоманске окупације Србије током кога је постао један од најозлоглашенијих мучилишта православног становништва. Неки од најстаријих података потичу из давне 1476. године када се спомиње и диздар тврђаве Сокол Кемал. Био је неосвојив све до 1862. године када су га Турци под притиском светских сила предали Србима који су га на њихов захтев срушили.

Подно града је подигнут манастир светог Николе. Манастир је посвећен светом владики Николају Велимировићу и сваког лета је средиште међународне манифестације „Моба" која окупља младе људе из света који потичу са ових простора. Манастир који је подигао епископ шабачко-ваљевски Лаврентије и посвећен је Владики Николају лелићком и жичком. Сам манастир располаже са пространом трепезаријом и 25 једнокреветних соба за госте, музејом и радионицом за монаштво. „Дом епископа Николаја" се налази уз сам манастир. Располаже са библиотеком, трпезаријом, 32 спаваће једнокреветне собе и другим корисним просторијама.

На стени која надвисује читаво окружење, и која је била део турског утврђења подигнут је позлаћени крст, који су као знак покајања немачког народа за учешће у безумној агресији 1999. године поклонили манастиру „Свети Никола" породица Вробел из Немачке.

Споменик епископу Николају, висок 3 метра рад је Даринке Радовановић, скулптора из Београда, а поклон Бранка Тупањца, Србина из Чикага. На путу од манастира до крста подигнуто је 10 капела од камена пригодно осликаних. У свакој од њих је исписана по једна Божија заповест. У близини манастира налази се извор лековите воде.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming