|
Registracija | Prijavi se!Gračanica (Ljubovija)U blizini sela Gračanica nalazi se Soko grad. Soko Grad je nastao još u srednjovekovnoj Srbiji, ali je najpoznatiji po svojoj ulozi tokom Otomanske okupacije Srbije tokom koga je postao jedan od najozloglašenijih mučilišta pravoslavnog stanovništva. Neki od najstarijih podataka potiču iz davne 1476. godine kada se spominje i dizdar tvrđave Sokol Kemal. Bio je neosvojiv sve do 1862. godine kada su ga Turci pod pritiskom svetskih sila predali Srbima koji su ga na njihov zahtev srušili.

Podno grada je podignut manastir svetog Nikole. Manastir je posvećen svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću i svakog leta je središte međunarodne manifestacije „Moba" koja okuplja mlade ljude iz sveta koji potiču sa ovih prostora. Manastir koji je podigao episkop šabačko-valjevski Lavrentije i posvećen je Vladiki Nikolaju lelićkom i žičkom. Sam manastir raspolaže sa prostranom trepezarijom i 25 jednokrevetnih soba za goste, muzejom i radionicom za monaštvo. „Dom episkopa Nikolaja" se nalazi uz sam manastir. Raspolaže sa bibliotekom, trpezarijom, 32 spavaće jednokrevetne sobe i drugim korisnim prostorijama.

Na steni koja nadvisuje čitavo okruženje, i koja je bila deo turskog utvrđenja podignut je pozlaćeni krst, koji su kao znak pokajanja nemačkog naroda za učešće u bezumnoj agresiji 1999. godine poklonili manastiru „Sveti Nikola" porodica Vrobel iz Nemačke.

Spomenik episkopu Nikolaju, visok 3 metra rad je Darinke Radovanović, skulptora iz Beograda, a poklon Branka Tupanjca, Srbina iz Čikaga. Na putu od manastira do krsta podignuto je 10 kapela od kamena prigodno oslikanih. U svakoj od njih je ispisana po jedna Božija zapovest. U blizini manastira nalazi se izvor lekovite vode.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming