|
Регистрација | Пријави се!Доња Борина (Мали Зворник)Доња и Горња Борина су насељена места у западној Србији, на самој граници са Босном. Кроз историју су у неким периодима то била два засебна села, а некад чинила и јединствено село – Борину. У савремено доба, након Другог светског рата, то су две одвојене месне заједнице, које су чак сврстане у различите општине. Доња Борина припада малозворничкој, а Горња Борина лозничкој општини. У важећој административној подели Републике Србије, овај крај је у саставу Мачванског округа. Кроз историју, Борина је некад бивала у склопу Рађевског, а некад Јадарског (или, како се говорило, Јадранског) среза.

Доња Борина је велико и развијено село, кроз које пролази магистрални пут M19.1 (Лозница - Љубовија - Ужице) и железничка пруга. Баш у Борини је железнички мост на Дрини, преко кога пруга Тузла - Зворник - Рума прелази из Босне у Србију.

Према попису из 2011. године, у насељу је регистровано 1559 становника, од којих 1515 имају стално место боравка, док су 44 лица на привременом раду у иностранству. Број домаћинстава је 519, а број стамбених јединица 707. Према попису из 1991. године Доња Борина је имала 1624, а 2002. године 1720 становника.

У Доњој Борини постоје осмогодишња школа, месна канцеларија, пошта, амубланта, дом културе и фудбалски клуб. У селу је храм Св. Пророка Илије Српске православне цркве, чија парохија обухвата Доњу Борину и највећи део Брасине.

Од делатности у самом месту највише је заступљена пољопривреда, а осим тога функционише и неколико занатских радњи, угоститељских и трговинских објеката. Угоститељство је оријентисано на дринску обалу. Традиционална привредна делатност, по којој је Борина позната у окружењу, је производња креча на древни начин, у кречанама укопаним у земљу, где се као енергент користе дрва.

На левој страни Боринске реке Доња Борина почиње од врха Злоступа, па обухвата најпре брдо Ћуково (412 м). Од Ћукова се према Радаљу, све до Стражовнице (393 м) и на запад према Дрини, шири пространа висораван Лепеница. Између Лепенице и реке Дрине су Вујанића Брдо (181 м) и Бобија (266 м). Између Бобије и Радаља теку два потока, једини водотоци у Борини који не припадају сливу Боринске реке, већ се директно уливају у Дрину. То су Требешњица (у горњем току се назива Стјепанов поток) и Маљетовац. Доња Борина излази на Дрину у појасу дужине око 2800 метара, од чега је свега 300 метара са десне стране Боринске реке до брасинског атара, а остатак са леве стране до Радаља.

Доња Борина се дели на неколико заселака, према томе како је груписано становништво. Најмањи и најгушће насељен је Батар, који представља административни и културни центар села. Батар се рачуна око ушћа Боринске реке у Дрину, и не више од 1000 метара узводно, у околини саме Реке. Са десне стране Боринске реке су засеоци Клисар и Гучево, а са леве Лепеница и Андрача. Засеок у сливу потока Маљетовца се обично назива Петковићи, према великој фамилији која насељава то подручје.

Саобраћајнице кроз Доњу Борину су неколико асфалтираних путева који се одвајају од главног сеоског пута и иду према засеоцима. Када се од магистралног пута уђе у Батар, први је пут који на леву страну води према брасинском засеоку Гај. Њиме се врло брзо напушта борински атар. Следећи је пут преко Клисара, који у дужини од пар километара веже са брасинским засеоком Баре. Затим, са исте леве стране, долази кружни пут, који се одваја од главног и после око 2 километра поново враћа на њега. И последњи је пут који води у засеок Гучево, односно према кућама Радића, Митровића, Симеуновића и Илића. Са десне стране су путеви према викенд-насељу Дедиње, затим пут на Лепеницу и пут који се одваја у Андрачи и опет излази према Лепеници. Од магистралног пута се одваја пут преко Бобије, који саставља са оним лепеничким.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming