|
Регистрација | Пријави се!Смољинац (Мало Црниће)У селу Смољинац изнад вештачког језера, налази се манастир Св. Петка. Подигнут је у долини обраслој шумом у којој се налазе извори који чине целину са топонимом Међа. Крај извора поред манастира посвећеном Св. Петки, налази се врба из које тече вода сваке године на Врбицу.

Овај локалитет је још увек недовољно истражен, али се многе легенде и народна предања везују за њега.

Око овог манастира, 11. јуна по старом или 24. јуна по новом календару, на дан празника Св. Апостола Бартоломеја и Варнаве, иде литија.

Сам предео око манастира св. Петке, по свом положају делује мистично тако да је у људској свести везан за нешто надприродно, за нешто што се дешавало увек ноћу и чији су актери митска бића. Сама помисао на то изазива узбуђења, што утиче на чињеницу да је сваким даном, све више и више посетилаца овог манастира и његове околине.

Из темеља маленог манастира, сакривеног у сеновитом шумарку, извире лековита вода. Постоје сведочења да ова вода исцељује вид.

Постоје предања по којима се за извор и његова исцелитељска својства зна од 16. века. Нема поузданих података, али се претпоставља да је још пре неколико стотина година над чудотворним извором подигнута капелица св. Петке.

Непосредно после Другог светског рата, капелица је срушена, извор зарастао у коров и шибље...

Осамдесетих година, група младића из Смољинца долази на идеју да рашчисти терен око лековитог извора. Дигла се на ноге тадашња сеоска младеж, терен очишћен, а кад су се појавили обриси темеља вековима старе капелице, донета је одлука да се на постојећем темељу наново сазида богомоља.

Сакупљана је цигла од домаћина смољиначких, а самоиницијативна омладинска радна акција доведена је успешно до краја. Подигнуто је и кубе са звоником. Звоно овог маленог манастира поклон је сеоске школе.

Из темеља, као и вековима пре, наново је потекла, а и данас извире лековита вода.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming