|
Registracija | Prijavi se!Smoljinac (Malo Crniće)U selu Smoljinac iznad veštačkog jezera, nalazi se manastir Sv. Petka. Podignut je u dolini obrasloj šumom u kojoj se nalaze izvori koji čine celinu sa toponimom Međa. Kraj izvora pored manastira posvećenom Sv. Petki, nalazi se vrba iz koje teče voda svake godine na Vrbicu.

Ovaj lokalitet je još uvek nedovoljno istražen, ali se mnoge legende i narodna predanja vezuju za njega.

Oko ovog manastira, 11. juna po starom ili 24. juna po novom kalendaru, na dan praznika Sv. Apostola Bartolomeja i Varnave, ide litija.

Sam predeo oko manastira sv. Petke, po svom položaju deluje mistično tako da je u ljudskoj svesti vezan za nešto nadprirodno, za nešto što se dešavalo uvek noću i čiji su akteri mitska bića. Sama pomisao na to izaziva uzbuđenja, što utiče na činjenicu da je svakim danom, sve više i više posetilaca ovog manastira i njegove okoline.

Iz temelja malenog manastira, sakrivenog u senovitom šumarku, izvire lekovita voda. Postoje svedočenja da ova voda isceljuje vid.

Postoje predanja po kojima se za izvor i njegova isceliteljska svojstva zna od 16. veka. Nema pouzdanih podataka, ali se pretpostavlja da je još pre nekoliko stotina godina nad čudotvornim izvorom podignuta kapelica sv. Petke.

Neposredno posle Drugog svetskog rata, kapelica je srušena, izvor zarastao u korov i šiblje...

Osamdesetih godina, grupa mladića iz Smoljinca dolazi na ideju da raščisti teren oko lekovitog izvora. Digla se na noge tadašnja seoska mladež, teren očišćen, a kad su se pojavili obrisi temelja vekovima stare kapelice, doneta je odluka da se na postojećem temelju nanovo sazida bogomolja.

Sakupljana je cigla od domaćina smoljinačkih, a samoinicijativna omladinska radna akcija dovedena je uspešno do kraja. Podignuto je i kube sa zvonikom. Zvono ovog malenog manastira poklon je seoske škole.

Iz temelja, kao i vekovima pre, nanovo je potekla, a i danas izvire lekovita voda.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming