|
Регистрација | Пријави се!Горњи Рињ (Бела Паланка)За село Горњи Рињ се зна да је било манастирски прњавор црквено-феудалног поседа манастира св.Димитрија и св.Николе. Крајем 17.века умире јеромонах и манастирски слуга је позвао становништво Риња и села Периша да се насели на запустелом црквеном имању.. Новоформирано село по старом се прозове Горњи Рињ и узима црквеног свеца за своју преславу. Дакле, пре ових догађаја село Горњи Рињ је припадало црквеном феуду манастира св.Димитрија и св.Николе, на чијем је имању крајем 17.века засновано и село Доњи Рињ. У атару Горњег и Доњег Риња постоји топоним под именом Забел - који је у аграрно-правним односима српског средњевековног феудализма означавао омеђане пашњаке. Средњевековни забел се најчешће налазио у близини насеља, обично на равнијем земљишту и већим делом године је био насељен пастирима. Може се претпоставити да је рињски забел припадао манастирском властелинству и служио као пашњак за коње (посебно кобиле) и овце, домаће животиње, које су се у средњем веку највише цениле и о чијем су се гајењу манастирска властелинства посебно старала као о драгоценом фонду сточарске привреде. Предања о настанку манастира се везују за Мрњавчевиће и ако се ослонимо на њих манастир потиче из 13.века. Нема истражених детаља на бази којих би се могло нешто више сазнати о историји и значају овог манастира, а сада о његовом постојању сведоче материјални остаци.

ЛинкДодај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming