|
Регистрација | Пријави се!Облачина (Мерошина)Облачинско језеро

Облачинско језеро је природно језеро у југоисточној Србији, двадесетак километара западно од Ниша, у близини Малог Јастребца. Језеро се налази недалеко од Биљешке чуке (464 м), крајњег огранка планине Јастребац, на надморској висини 275 метара.

Настало је почетком шездесетих година прошлог века када су исушене Облачинске баре и претворене у језеро. 1965. године изграђен је мотел и земљана брана, а корито некадашње забарне површине је продубљено, напуњено водом и, наравно, порибљено.

Језером доминирају шаранске врсте риба. Примат припада бабушки, затим шарану, амуру, толстолобику и ситним примерцима амурског чебачока, кога су Нишлије прекрстили у „усисивач“, јер усисава, трза на малтене све месне мамце. Један од крупнијих шарана, уловњен на овој води, имао је 15,7 кг, толстолобик 17,7 килограма, бабушка 1,4 кг…

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming