|
Registracija | Prijavi se!Oblačina (Merošina)Oblačinsko jezero

Oblačinsko jezero je prirodno jezero u jugoistočnoj Srbiji, dvadesetak kilometara zapadno od Niša, u blizini Malog Jastrebca. Jezero se nalazi nedaleko od Bilješke čuke (464 m), krajnjeg ogranka planine Jastrebac, na nadmorskoj visini 275 metara.

Nastalo je početkom šezdesetih godina prošlog veka kada su isušene Oblačinske bare i pretvorene u jezero. 1965. godine izgrađen je motel i zemljana brana, a korito nekadašnje zabarne površine je produbljeno, napunjeno vodom i, naravno, poribljeno.

Jezerom dominiraju šaranske vrste riba. Primat pripada babuški, zatim šaranu, amuru, tolstolobiku i sitnim primercima amurskog čebačoka, koga su Nišlije prekrstili u „usisivač“, jer usisava, trza na maltene sve mesne mamce. Jedan od krupnijih šarana, ulovnjen na ovoj vodi, imao je 15,7 kg, tolstolobik 17,7 kilograma, babuška 1,4 kg…

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming