|
Регистрација | Пријави се!Бања Врујци (Мионица)Историја каже да је простор око врујачких извора од давнина био насељен. Као бањско место Бања Врујци је почела да се развијаја после првог светског рата.

Појам Врујци често се доста уско тумачи као “место на води где се не хвата лед, место у води које се не смразва, него остаје увек вруће, извор вруће воде”. На овом типу изворишта, вода “кључа” као да ври, избијају велике количине воде и њихова температура је углавном виша од околног ваздуха. Оваква изворишта се означавају као термалнокрашка врела. На њима вода “ври” јер њихово истицање на површину прати и условљава избијање и ослобађање гасова, а пуше се утолико више уколико је температура околног ваздуха нижа, док се за време јако топлих дана то слабо примећује.

1935. године Бања Врујци је претворена у народно лечилиште. По народном предању, на том месту се налазио двор Топлице Милана – побратима Милоша Обилића. По предању, Милан се и прозвао Топлица по реци Горња Топлица која тече кроз бању и која никада не леди, чак ни зими, по изузетно ниским температурама, ова вода испарава због своје топлоте.

У народу овог краја кружи једна легенда о постанку бање, за време последњег “аустријског рата”, приликом повлачења непријатељске војске, одведени су и сви коњи, осим једног. Он је био толико слаб, изнемогао од болести да није могао да хода, па је остављен у близини термалних извора. Извесно време је лежао у блату, пио воду са извора, оздравио, олињала длака му је порасла те се оснажио, опоравио и вратио натраг свом газди. Неки су склони да тврде да је такву судбину имао управо коњ Александра Марковића – Леке из Попадића.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming