|
Регистрација | Пријави се!


Брежђе (Мионица)Шалитрена пећина

На само пар километара од центра села Брежђе, на месту где Рибница прави изразити кључ, на неких десетак метара изнад леве обале лако се уочава маркантна пећина. Ова изразито сува и не превише дубока пећина име дугује великим наслагама гуана, измета слепих мишева који у густим колонијама прекривају замрачене пећинске канале. Гуано је природна сировина (шалитра, натријум-нитрат), а како наводи Љуба Павловић, српски устаници су је почетком XIX века овде интензивно копали, зарад производње барута.

Пећина има два скоро подједнака улазна канала, који се дубље у унутрашњости спајају у јединствену велику просторију. Већ пуне две деценије ова два канала предмет су интензивних археолошких проучавања. Ископавањем не тако велике површине (педесетак квадратних метара, пола ара) откривена су изузетно занимљива сведочанства боравка ловаца с краја леденог доба (пре скоро 12,000 година): огњишта и већи број кремених и коштаних алатки и оружја. Све је ово прављено на лицу места, од локалне врло квалитетне кремене сировине, којом је околина пећине пребогата. Лов на планинску дивљач (јелен, срндаћ) био је главни разлог повремених боравака група луталица и ловаца, који су ту долазили вероватно са севера, из панонских равница.

И у време раног неолита овде повремено бораве старчевачки ловци, који су чак изградили и две колибе унутар саме пећине, зарад заштите од оштрих јесењих и зимских ветрова и мразева. Из овог времена имамо и сасвим изузетна оружја: коштана копља/харпуне али и карактеристично керамичко суђе.

Даље током праисторије, шалитрену пећину су посећивали и припадници племена из млађег неолита, бронзаног, па и гвозденог доба. Негде тада, на самом улазу је изграђена и већа хлебна пећ од глине и плетера.

Крајем римске епохе, људи долазе до пећине, по први пут у потрази за - шалитром.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming