|
Регистрација | Пријави се!Планиница (Мионица)Село Планиница се налази у самом подножју Равне горе. На овом простору, осим шумарске куће (која је 1995. године преуређена и адаптирана) и новоподигнутог храма Св. великомученика Георгија (подигнут 1998). Храм се градио добровољним прилозима бројних добротвора из земље и иностранства.

Маузолеј Дражи Михајловићу је други грађевински објекат на Равној Гори, где посетиоци могу погледати изложбу четничких фотографија, сувенира, историских текстова који говоре о историји равногорског покрета 1914-1945.

Оно што даје величину овом потпуно неразвијеном крају је управо његова историјска димензија.

На самом уласку на Равну Гору, постављена је спомен плоча, а стотинак метара иза ње, подигнут споменик ђенералу Дражи Михајловићу. И плоча и споменик подигнути су деведесетих година , као успомена на Равногорски покрет.

На планини Равна гора је и Мокра пећина. Налази се на надморској висини од 645 м. Смештена је на левој долинској страни реке Граба, која је једини хидрографски елемент овог простора, а управо Мокрој пећини се налази и извориште реке.

Укупна дужина пећине је 395 м, висинска амплитуда износи приближно 16 м.

Целом дужином тече пећински поток. Име ђенерала Драже Михаиловића је највише везано за овај простор.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming