|
Регистрација | Пријави се!Струганик (Мионица)Године 1977. стручњаци Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца завршили су реконструкцију родне куће војводе Живојина Мишића (19. 01. 1855. – 20. 01. 1921.). Кући у којој је провео детињство враћен је првобитни изглед и обезбеђена трајност.

Кућа војводе Живојина Мишића је данас меморијални комплекс чија се поставка састоји из два дела, историјског и етнолошког. У оквиру музеја је тематска поставка која приказује Живојина Мишића током историјских збивања крајем XIX и почетком XX века, са акцентом на оне догађаје у којима је војвода одиграо значајну улогу и због чега се његово дело проучава на војним академијама у свету.

У кући војводе Мишића хронолошки су приказани његово порекло, детињство и школовање, историјат породице Мишић, његова војна каријера у балканским ратовима за независност, Први светски рат – са посебним освртом на Колубарску битку – затим његова болест, последњи дани и најзад признање и допринос војној науци.

19.09. 1941. године, у селу Струганик, у јеку Другог светског рата, одржан је састанак Јосипа Броза Тита и Драгољуба Драже Михаиловића, на којем није постигнут договор о заједничкој борби партизана и четника против окупатора.

Струганик је познат још и по мајданима из којих се вади плочасти кредни камен изузетне отпорности и чврстине, њиме се облажу и зидају фасаде, унутрашни зидови, камини, чесме, фонтане, стазе и тргови, а и један део Бечке опере је обложен струганичким каменом.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming