|
Регистрација | Пријави се!



Вратна (Неготин)



Манастир Вратна

Манастир Вратна се налази на око 30 километара од Неготина у самом подножју чувених Вратњанских капија. Основан је у XIV веку а део манастира подигнут је 1415. године, када је војвода Шарбан из Струза код Букурешта оставио запис о обнови који се временом избрисао али га је забележио старешина Генадије 1856. године.

1813. године манастир је спаљен, а поново обновљен 1817.

Данас је активни женски манастир. Црква манастира Вратне посвећена је Вазнесењу Господњем (Спасовдан).


Кањон Вратне, Вратњанске капије

Негде вековима, по мало склоњена од очију света и туриста, на обронцима планине Мироч (Велики гребен), у клисури реке Вратнице, у миру и на поседу манастира Вазнесења Господњег стоји благодет природе - Вратњанске капије.

Кањон Вратне је горостасан и тешко приступачан. У себи вешто крије три камене капије, чудеса природе. У питању су камени лукови (капије), изнад реке који су у далекој прошлости настали урушавањем пећина тунелског типа.

Прва од три капије тзв Мала капија налази се на само 200 метара од средњовековног Вазнесењског манастира. Дугачака је 15 метара, широка 30 а висина њеног отвора 34 метра.

Друга или „Велика“ капија има дужину 45 метара, ширину 23, висину 26 и дубину свода 30 метара, а трећа односно Сува капија има дужину од 34 метра, ширину 15, висину 20 и дубину свода десет метара. Ова трећа је уједно и најмање приступачна. Такође, она је и најлепша и најизазовнијија за истраживаче и посетиоце.

У близини треће капије откривене су три до сада неистражене пећине. Реч је о правим драгуљима природе. Детаљна истраживања ових пећина тек предстоје, али утврђено је, кажу спелеолози, да је пећина најближа трећој капији дугачка око 400 метара, друга је нешто краћа али атрактивнија, јер у себи скрива мало језеро необичне лепоте.

Трећа пећина је изузетно велика и компликована, испреплетана бројним ходницима и тунелима.





Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.







© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming