|
Регистрација | Пријави се!Комарани (Нова Варош)Специјални резерват природе Увац

Део клисуре реке Увац на месту званом Павловића Брод први пут је заштићен 1971. године као Специјални резерват природе са површином од 267 хектара. 1995. године заштита је проширена на површину од 2.717 хектара, а изменама од 2006. године резерват је проширен на садашњих 7.543 хектара.

Старање о Специјалном резервату природе "Увац" поверено је Фонду за заштиту птица грабљивица "Белоглави суп" са седиштем у Новој Вароши, стараоцу претходног, односно дотадашњег резервата "Клисура реке Увац". Уредбом о изменама и допунама Уредбе о заштити Специјалног резервата природе "Увац" одређена је заштитна зона СРП "Увац" која у погледу управљања и старања заједно са резерватом чини јединствено заштићено природно добро.

Основну вредност и јединственост овог подручја чини присутво и гнежђење веома ретке и малобројне врсте лешинара – белоглавог супа, у појединим деловима клисуре, на стенама, поткапинама и многобројним пећинама изнад воде. У циљу заштите ове врсте, простор око клисуре реке Увац, као станиште белоглавог супа, проглашено је за специјални резерват природе.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming