|
Регистрација | Пријави се!


Ново Милошево (Нови Бечеј)Ново Милошево је друго по величини место у општини. Има богату историју и веома је старо, а формирано је од два насеља, Беодре и Карлова (Драгутинова).

Беодра је старије насеље од Карлова, а за порекло имена има више тумачења. По једном је назив Беодра добила по топониму бео-дер, што би значило да је то место на речном рукавцу или мртваји.

По другом, насеље је добило назив по власнику феудалног поседа сличног имена. У средњовековним документима је пронађен назив Белдра.

Карлово је много млађе насеље, јавља се у XVIII веку. Занимљив је податак да је за време турске најезде село остало потпуно ненастањено, пусто. Међутим, половином XVIII века насељавају га граничари Срби, који у част краља Карла дају име селу Карлово. Касније, после Првог светског рата, насеље мења назив у Драгутиново, по пуковнику српске војске, касније бригадном ђенералу Драгутину Ристићу.

У периоду 1855-1870. године село је више пута поплављено, а забележена је и епидемија колере која је преполовила становништво.

У једином музеју старих трактора и парних машина на Балкану, власника Чедомира Жеравице из Новог Милошева, смештено је шездесетак раритетних експоната. Права атракција музеја је амерички трактор "харт-пар" произведен 1914. године, најстарији очувани трактор у земљи и окружењу. Конструисала су га и „крстила“ два америчка студента.

Музеј "Котарка", завичајни музеј Новог Милошева, а може се слободно рећи и читавог Баната. Иза 14 дорских капитела, лежи некадашњи житни магацин породице Карачоњи, чији се велелепни дворац налази тачно преко пута садашњег музеја, а сам житни магацин данас сија посебним сјајем, јер се у њему налази огромна збирка експоната, старог намештаја, посуђа, алата и других занимљивих предмета, који откривају историју овог Банатског села.

Дворац Карачоњи

Дворац је изградио Лајош Карачоњи између 1842. и 1846. године на свом имању у Беодри (данас Ново Милошево). После Другог Светског Рата у дворцу је био дом за незбринуту децу, поправни дом и основна школа.

Постојао је и други дворац у Беодри који је порушен, а изградио га је Лајошев брат, Ласло Карачоњи између 1838. - 1842. године. Лајош и Ласло су изградили и цркву са два торња, у Беодри (два брата, два дворца, два торња). Данас се у дворацу налази хемиска индустрија Хином.


Арача

Рушевине бенедиктинске опатије на Тиси, покрај Новог Милошева, представљају културно историјски споменик првог реда - једини те важности из средњег века са овог подручја. Романичка базилика подигнута је око 1230. године, а након страдања обновљена је залагањем краљице Јелисавете Анжујске 1370. године када је уз апсиду дозидан готички торањ.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming