|
Registracija | Prijavi se!Srpski Miletić (Odžaci)Carica Marija Terezija je, već započetu, kolonizaciju stanovništva iz zapadnih krajeva Habzburške monarhije u slabo naseljenu Vojvodinu intenzivirala u ogromnoj razmeri. Stotine hiljada ljudi predviđeno je za preseljenje. Uz to, jačenjem dela Vojne granice postavilo se pitanje rešavanja statusa velikog broja policajaca sa njihovim porodicama.

U ovom političko-ekonomsko-socijalnom, konfesionalnom i demografskom okviru odigralo se naseljavanje pustare Miletić i Ovsenica Srbima iz ‘prekodunavskih krajeva’ 1745. godine. Sa dosta kvalitetnih oranica i lepim pašnjacima Srpski Miletić, kako je mesto dobilo ime, razvijalo se nalik susednim naseljima slične sudbine: prve tri godine oslobođeni feudalnih i državnih davanja, a zatim do 1770. godine obaveze su uzimane prema Traunovom urbaru i erarskim propisima.

U vreme cara Josifa, naslednika carice Marije Terezije u Srpski Miletić su doseljeni Nemci. Vremenom je došlo do potpunog gubljenja srpske populacije. Ipak, naselje je kroz vekove sačuvalo ime Srpski Miletić.

Posle Drugog svetskog rata i odlaska Nemaca, naselje ponovo naseljavaju većinom Srbi iz drugih delova zemlje.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming