|
Регистрација | Пријави се!Ћовдин (Петровац на Млави)У нашем селу огњишта су скромна, људи простодушни и гостопримљиви, нису потрошили наду да ће бити боље сутра, сложни су у акцијама за стварање бољих услова за живот на селу, па поједини суграђани дају и трогодишњи берићет за само једну акцију у свом насељу - овим речима дочекују нас и откривају своју личну карту челни људи насеља Ћовдин, смештеног у долини Млаве, у подножју брда Крилаш и на улазу у Горњачку клисуру.

Село, које и данас чува име из турског доба, и на које су поносни, јер су и пре неколико векова њихови преци за освајаче били "тврда вера", данас има 350 домова и 1.600 становника и, по речима мештана, све одлике савременог насеља: "Као и друга села у овом крају имамо исту бољку, велики број људи у дијаспори који не планирају да се врате у завичај". - Они старији су и "на даљини" још увек са нама, а млађи већ помало заборављају огњишта својих прадедова - каже Стојадин Миливојевић, председник Месне заједнице са позамашним стажем и додаје, да данас у иностранству имају 590 грађана, од 320 младих напољу је 188, а 387 старих ужива инострану пензију. Мештани су, кажу, вредни, радни, сналажљиви и хумани. Када организују неку акцију у интересу села сви су ту. У тим приликама не гледа се колико је ко дао, већ колико ко може. Тако је било приликом изградње водовода, телефонизације, обнове електромреже и јавне расвете, асфалтирања шест од осам улица, изградње стадиона за мале спортове, обнове школе, изградње највеће цркве у Браничеву, приликом сакупљања новца за земљотресом погођено Краљево и у другим акцијама.

Као ретко где, у Месној заједници чувају уредну документацију о обавезном учешћу и добровољним прилозима грађана за изградњу објеката инфраструктуре у последње три деценије, у укупном износу од пет милиона марака и од око 400.000 евра.

Израчунали су и да је за изградњу 595 новосаграђених породичних кућа и других објеката у Ћовдину потрошено 300 милиона марака, и да је држави на име пореза припало 50 милиона марака. Од других села у овом делу Србије Ћовдин се разликује и по узорним пољопривредницима - рекордерима у ратарској производњи и у сточарству. Охрабрује податак из последњег пописа, да данас када је у појединим селима овога краја гајење стоке последња брига, Ћовдин има 470 грла крупне стоке, од тога 200 крава, на неколико фарми организован је тов бикова, фарме коза и ћурака, производња ракије и вина.

Паре зарађене у иностранству и воља вредних мештана да не запостављају имања која су вековима хранила њихове прадедове, у Ћовдину су дали резултате.


Копија Грачанице

У Ћовдину после десетак година завршавају изградњу цркве, копију манастира Грачаница.

Мештани су за овај храм, и завршени парохијски дом, досад дали 300.000 евра, а радови на овом храму још нису окончани. - Имамо највећу цркву, 1.600 квадрата, у Браничевској епархији, најмању парохију, којој припада само наше село и најмлађег јереја Драгана Тирнанића, из Смедерева - кажу у Ћовдину. Црква је освештана 2006. године.


Крилаш

Фудбалски клуб, удружење ловаца, КУД и параглајдинг клуб у Ћовдину носе исто име - "Крилаш", по брду у близини насеља.

Село има четрдесетак занатлија, и дало је 23 полицајца са службом у више места Србије, има 60 редовних давалаца крви.

Текст и фотографије: Филип Милосављевић

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.


  • zeljko milic

    Selo covdin je dobilo ime od turske reci covdin sto u prevodu znaci tvrda vera a i jeste tako tosu ljudi tvde vere i veliki domacini
    13. 04. 2017


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming