|
Регистрација | Пријави се!Черевић (Беочин)У средњем веку, за време мађарске владавине, у Срему , као пограничном подручју, подигнут је низ тврђава. Истакнуто место у подунавском ланцу одбране заузимао је град и тврђава Черевић.
Од града није остало значајнијих грађевинских делова-кула и зидина, једино има доста остатака средњовековне керамике.
У мађарским и папским документима има доста података о тврђави и граду Черевић. НА основу до сад познатих факата , тврђење је први пут поменуто 1339. када је споменут заповедник каструма, али тврђава Черевић постојала је раније бар један век.
У папским документима град варошпрви пут је забележен 1372. године. Тада је папа дозволио племићу Николи Горјанском да на свом поседу у Черевићу , а уз цркву св.Петра, може подићи манастир за дванаест редовника. након три године манастир је дат фрањевцима, односно босанској викарији, а манастир је подигнут у српском крају. Манастир су бгато даривали краљеви Лајош Велики, Сигисмунд и Матија Корвин. Овај манастир је био толико угледан да су све фрањевце викарије босанске називали браћа Ћеревићка.
Године 1478. варош је имала 86 целих и 41 половину кметских имања. Варош се делила на српски и мађарски део. Горјански су четвртину поседа уступили породици Сечуја. После смрти ЈАкоба Горјанског Черевић је у 15.веку поседовао Иван Корвин, а касније породица Терек.
Приликом најезде Турака1521. разорени су сви важнији градови и утврђења у Срему. Черевић је значајно страдао. Сулејман Величанствени је 1526. повео велику војску од Београда на Угарску. Крајем јула су се предала утврђења Черевић и Баноштор. По неким подацима крајем исте године цар Јован Ненад Црни прешао је Срем и од Турака отео Черевић и Беноштор, те их прикључио својој територији. После Јованове пропасти Черевић се налазио у саставу сремског Санџака.
Врло интересантне податке о Черевићу даје турски путописац Евлија Челебија на свом путу по Подунавњу. Ево шта он бележи: У царској тефтерхани овај град Гивиз назива се град Черевић. У стара времена био је добро изграђен и насељен, а сада има џамија више месџида и текија, један хамам, више ханова и магацина на скели. У овом месту има безброј винограда, башча, клима је необично пријатна.
Челебија даје овакав опис: На мађарском језику значи вода. Касније се показало да ј та тврђава врло вана , те је подигнута мала паланка од дрвета. То је четвороугаони град на обали Дунава, има једну капију, око седамдесет даском покривених кућа и једну џамију. Ту се налази диздар, око педесет чланова градске посаде и довољна количина муниције.
Ту је испостава илочког кадилука на територији сремског Санџака.
Јужна страна овог града је богата шумама и виноградима, тамо је ваздух добар, па је погодан за излете и разонду. На супротној страни Дунава, на подручју сегединског Санџака нелази се паланка Футог. Овај град је подигнут на скели, ради које је изграђен...

Из претходног описа види се да велики геоградф још у 17.веку истиче Черевић као место погодно за одмор, а што је знатно важнијеназива га шехер, односно већи град.


Линк

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming