|
Регистрација | Пријави се!


Купиново (Пећинци)Место историје, културе и традиције овог краја је Купиново, једно од најлепших села у овом делу Срема и једино сремско село које је било краљевски град деспота Лазаревића и Ђурђа Бранковића.

Претечу данашњег насеља представља тврђава Купиник чије рушевине се налазе у југоисточном делу Обедске баре, на малом острву удаљеном око 200 м од последњих сеоских кућа и цркве Св. Луке. Купиник се први пут помиње 1388. године као угарски краљевски каструм на левој обали Саве.

Од 15.века, након пада Смедерева, Купиник је био последња резиденција српских деспота, престони град деспота Змаја Огњеног Вука и последњих изданака лозе Бранковића. Падом Купиника и његовим разарањем од стране Турака 1521. године практично престаје да постоји и српска средњевековна држава.

Црква св. Луке, коју је подигао деспот Ђурађ Бранковић је најстарија православна богомоља северно од Саве и Дунава. Иако скромних димензија, изузетно је значајна како са становишта нераскидиве везе са судбином Купиника и сутона српске деспотовине, тако и са уметничког становишта, јер је иконостас рад знаменитог сликара Јакова Орфелина.

Подручје Купинова поседује ресурс геотермалних вода, које спадају у високо температурне воде. У близини Купинова налази се Специјални резерват природе Обедска бара.


Обедска бара

Обедска бара – мит и легенда, позната је широм света још од средине XIX века, од када се о њој испредају приче као „рају“ за птице. Некада чувени орнитолошки резерват, а данас специјални резерват природе.

Обедска бара са својим живим светом акватичних базена, мочвара, ливада и шума, а пре свега колонијама птица мочварица, у којима је крајем прошлог века регистрован импозантан број од 24.000 јединки, заштићена је први пут још 1874. године. Резултате строге заштите, који се огледају у повећању бројности чапљи, ражња, малог корморана и кашикара, бележе, већ неколико година касније, истраживачи орнитофауне овога подручја.

Други пут је Бара заштићена 1908. године. Ова година изузетно је значајна у историји Обедске баре, јер је тада на овом подручју, извршено прво прстеновање птица у нашој земљи.

После Првог светског рата Обедска бара је била добро чувани ловни резерват.

Због својих изузетних природних вредности, Обедска бара се налази на листи влажних подручја Рамсарске конвенције од 1977. године као прво у нашој земљи, а проглашена је 1989. године и за међународно значајно станиште птица (ИБА).

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming