|
Регистрација | Пријави се!Орља (Пирот)Орља је место насељено још у средњем веку. На то указује већ његово име које се односи на раније етничко стање и сигурно је влашког порекла. Из атара села Орље истиче ка Осмакови речица која такође о томе говори својим именом - Влашка река. ПОд данашњим именом наводи се у једном дефтеру из 1451.г. Такође се налази и у извиоду из општег списка неверника за вилајет Изнебол за 1033. (1624.г) С обзиром да су Власи, као поромањено и христијанизовано становништво важили за јако религиозан народ, можда би се корени настанка манастира св.Петке у Орљи могли тражити још у периоду раног средњег века.

Манастир св.Петке у Орљи откривен је између два светска рата на основу визија и предсказања (најпре извесне жене Вуке из Враништа, а затим Јевде и Тодора из Орље, који су га и откопали). У време када су они имали предсказања из снова да на месту запуштене, необрађене и неродне њиве има трагова хришћанског верског објекта, нико из места није веровао у такву могућност. Након постављања знамења на том месту оно је постало званично култно место Орље. После 2.светског рата је остало запостављено и на неки начин заборављено, да би тек око 2000. године на иницијативу мештанина Ћире Алексића - данас становника Беле Паланке почела званична археолошка истраживања и градња. На локацији је подигнут црквени дом и предузете су иницијативе да се озваничи пројекат и градња манастирске цркве.

Линк

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming