|
Регистрација | Пријави се!Осмакова (Пирот)Црква св.Ђорђа у Осмакови је подигнута на месту храма из предримског или римског доба посвећеног персијском богу Митри(на локацији су налази са барељефима посвећених овом култу). Фреске су прилично оштећене, али се разазнају: на источном зиду - Благовести, у конхи апсиде причешће апостола хлебом и вином, на јужном зиду рођење Христово, Сретење, Крштење и Лазарево Васкрсење, на западном зиду - Богородичино Успеније, а циклус Великих празника одвајао је од стојећих фигура фриз медаљона са попрсјима светитеља.

По стилу и иконографији процењује се да живопис потиче са почетка 17.века, међутим њена старост може бити и знатно већа, с обзиром на сличност са црноклишком и стеничењском црквом за коју је пронађено да потиче из 13.века. Сем тога, она се налази на једном од ретких локалитета на ком се може пратити живот у континуитету од праисторије до данашњих дана.

Црква је проглашена културним добром и под заштитом је државеод 1984.године.

ЛинкДодај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming