|
Registracija | Prijavi se!


Selo Kostolac (Požarevac)Sela Stari Kostolac i Drmno koja se nalaze na 13km od Požarevca, leže na ostacima antičkog grada Viminacijuma, glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije. Veličini i značaju grada doprineli su bogato zaleđe u dolini Mlave i izuzetno povoljan geografski položaj, a strateški je igrao veliku ulogu u sistemu odbrane severnih granica Carstva.
Grad je nastao na teritoriji keltskog plemena Skordiska. Iz istorijskih izvora je poznato da je Viminacijum bio značajno vojno uporište u kome je bila stacionirana rimska legija (legio VII Claudia Pia Fidelis). naselje je dobilo gradski status u prvoj polovini 2.veka, u vreme Hadrijanove vladavine, najverovatnije 117.godine, kada dobija status municipija (Municipium Aelium Viminacium). Dalji uspon Viminacijuma delimično je prekinut epidemijom kuge za vreme Marka Aurelija, ali samo na kratko. Sredinom 2.veka postaje sedište namesnika Gornje Mezije i svoj vrhunac dostiže za vreme Septimija Severa krajem 2.veka. Početkom vladavina Gordijana 3. (238-244)postaje godine 239.kolonija i dobija pravo kovanja novca. U neposrednoj blizini Viminacijuma 284. odigrala se presudna bitka za prevlast nad ovim prostorima između dvojice rimskih imperatora, Deoklecijana i Karina. O ovom vremenu svedoči mermerni portret Karinovog sina Karinusa.
Gotovo da nije bilo rimskog imperatora koji nije prošao kroz Viminacijum ili u njemu boravio duže ili kraće vreme. Od poseta rimskih imperatora, svakako, treba pomenuti boravak Hadrijana koji u Viminacijumu dva puta organizuje lov. U dva maha ga posećuje rimski imperator Septimije Sever, a kasnije su u njemu boravili i drugi imperatori: Gordijan 3., Filip Arabljanin, Trebonije Gal, Hostilijan, Dioklecijan, Konstantin Veliki, Konstancije 1. i Julijan. poslednji imperator koji je posetio Viminacijum bio je Gracijan.
U 4. veku Viminacijum je bio značajno episkopsko sedište. Grad je definitivno razoren sredinom 5. veka u najezdi Huna. Grad nikada više nije bnovljen, a kao vojno uporište pominje se u 6. veku u vreme vladavine Justinijana.
U 19. veku još su se nazirali obrisi antičkog grada Viminacijuma i vojnog logora: široke ulice koje se seku pod pravim uglom, trgovi, pozorišta, kupatila, vodovod, gradski bedemi i kule. krajem 19. i početkom 20. veka M. Valtrović i M. Vasić su na desnoj obali Mlave, na lokalitetu Čair, obavili arheološka istraživanja koja su pokazala da je logor imao pravougaonu osnovu, dimenzija 442h338 m i da se nedaleko od njegovih zapadnih bedema nalazilo civilno naselje na površini približno od 220 ha uže gradske teritorije.
Nova arheološka iskopavanja započeta u poslednjoj četvrtini 20. veka i traju i danas. Istraženo je 13.500 grobova i prnađeno više od 30.000 predmeta koji svedoče kako o značaju i veličini samog grada, tako i o svakodnevnom životu njegovih stanovnika. Posebnu pažnju privlače freskoslikane grobnice, nastale sredinom 3. i u prvoj polovini 4. veka, koje svojim koloritom i predstavama predstavljaju poseban kuriozitet u umetnosti ne samo rimskog perioda. Svi do sada otkriveni arheološki objekti(terme, severna kapija, mauzolej, memorija, akvadukt)nalaze se na području nedavno otvorenog arheološkog parka Viminacijum.

Link

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming