|
Регистрација | Пријави се!Горња Добриња (Пожега)Село Горња Добриња је надалеко познато као родно место књаза Милоша Обреновића, вође II Српског устанка и једне од најзначајнијих личности српске историје. Ту се налазе спомен комплекс,"чардак" и црква из XIX века посвећена књажевом оцу господару Теодору.

У долини Добрињске реке постоје три Добриње: Доња, Средња и Горња; заблуду у место рођења Милоша Обреновића унео је Јоаким Вујић, "славено-сербски списатељ" (увек се тако потписивао) својим "Путешествијем по Србији". Са кнезом Милошем се упознао и спријатељио 1823. а овај му је предложио да "списатељ" пропутује Кнежевину "дуж и попреко" и о томе напише путописно сведочанство.

Јоаким Вујић је своје "путешествије" почео 1826. године. Трајало је пуних шест месеци. Почетком јула је из Земуна прешао у Београд, описао детаљно ову варош, а затим окренуо према Смедереву, Пожаревцу, Поморављу... Описивао је насеља, цркве и манастире, географију, народне обичаје и ношње. У "објављенију" које је Вујић добио од кнеза био је назначен и циљ путовања: "опис српских древности и реткости", уз препоруку сваком старешини нахије - да у свему брине о "списатељу" - преноћишту, храни и кретању (обично на јахаћем коњу) са одговарајућом пратњом.

"Дођем у село именом Средња Добриња. Ово је село место рожденија Јего Књажевскога Сијатељства, Г. Милоша Обреновића, верховног књаза и вожда народа српског, како равно и његове рођене браће, високо родних господара Јована и Јефрема, оберкнезова. Родитељ њихов звао се Теша (Теодор), а мати госпођа Вишња...".

Горњу Добрињу, са црквом св. Петра и Павла, задужбину посвећену родитељима, Вујић је детаљно описао, али је био уверен, у магли и невремену, да је то Средња Добриња, па је то унело забуну у историографију; исправка је направљена деценијама касније.

У селу Горња Добриња, већ 14 деценија тече вода из чесме коју је велики српски дипломата и државник подигао у част и славу свог оца Теодора. Дебеле греде наслоњене на камену чесму још одолевају времену, а кроз мало прозорче на чардаку пуца поглед на једно од некада најбогатијих српских села и на оближњу цркву Светог Петра и Павла, коју је такође подигао Милош 1822. године.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming