|
Регистрација | Пријави се!Црквени Тоци (Пријепоље)Име настало по православној цркви Светог Петра и Павла. Налазе се на око 13 километара од железничке станице у Пријепољу.

Поред цркве у овом селу се налази још пуно значајних објеката: школа, амбуланта, задруга.

Главну привредну делатност овог села представља пољопривреда, која мештанима обезбеђује егзистенцију. С обзиром на то да пољопривреда представља главну привредну делатност, самим тим обављањем ове делатности на сасвим природан начин настају и одређени производи. Сви производи настали у овом селу су од изузетног квалитета. Мед, сир, кајмак, ракија, малина, вуна су најпродаванији производи, који су захваљујући високом квалитету тражени на домаћем тржишту.

Многи мештани се баве и ловом. Најчешће се лови лисица, зец, крмак и повремено вук.

Природно богатство овог села чине: плодно земљиште, ливаде, пашњаци, споменици културе, као и велике површине шуме (листопадне и зимзелене).

Село је погодно за развој туризма, што му омогућава: асфалтиран пут до центра села, споменици културе, као и рељеф. Уз мала улагања, ово село би могло да постане права туристичка атракција. Свеж ваздух, лепа природа, споменици културе, привукли би пуно туриста.

Сваке године 12 јула, у селу се одржава традиционални петровдански вашар, поводом славе цркве Светог Петра и Павла, који посети веома велики број људи, како мештана, па тако и људи са стране. Захваљујући породици Цвијовић, па и осталим мештанима села овај традиционални догађај је успео да сачува своју традицију, и сваке године га посети све већи број људи.

ХРАМ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА је саграђен 1846. године, за време Херцеговачко - Захумског епископа Аксентија III, уз труд бистричких свештеника Милутина и Перише Никачевића, а све уз помоћ залагања верног народа овог краја.

Текст и фотографије: Жељко Цвијовић

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming