|
Регистрација | Пријави се!Горње Бријање (Бојник)Пуста река

Пуста Река је име реке и области омеђене њеним сливом. Планине Радан, Пасјача и нека брда и ридови су висинске границе, а долина Јужне Мораве, у близини Дољевца, је низијска граница области коју народ назива Пуста Река. Овај назив сигурно не одговара за земљоописно име плодне и простране равнице, која се преко широких падина прелива у питома брда и горе са много извора воде и живе природе.

Име Пуста Река је, највероватније, настало у неком историјском тренутку који је био толико болан, тежак и нем да је "песник" ту слику речне долине видео као Пуста Река. Нажалост, сада, 2006. године, многа села и засеоци су скоро опустели, што даје слику стварности назива Пуста Река.

Знаменити људи овог краја:

Мр Стојан Станојевић, дипл. инж. електронике и магистар наука;
Др Милорад Златановић, ред. проф. Грађевинског факултета у Нишу;
Гојко Митровић, дипл. Економиста;
Светлана Ивковић, дипл. инж. Електронике;
мр Јован Ђошић, дипломирани економиста.

Брестовачко језеро

Брестовачко језеро дужине 2.800 м.

Обалска линија представљена је са неколико полуострва, једним ртом и два залива.

Изнад бране, на месту званом "Камен" још од давне 1946. године мештани Горњег Брестовца и шире околине редовно излазе на "Првомајски уранак", док се претходног дана 30. априла у вечерњим часовима ложи логорска ватра на месту званом "Над село".

Основна школа Стојан Љубић - истурено одељење у Горњем Бријању

Основна школа се може похвалити изузетном драмском секцијом, чији је оснивач, редитељ и коју води учитељица Гордана Игић Стојановић. Цело село је помогло у организовању смотре где је за 2 године освојено 9 награда и то је успех по коме је село познато.

Фотографије и текст: Гордана Игић Стојановић и Марина Миловановић

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming