|
Registracija | Prijavi se!Gornje Brijanje (Bojnik)Pusta reka

Pusta Reka je ime reke i oblasti omeđene njenim slivom. Planine Radan, Pasjača i neka brda i ridovi su visinske granice, a dolina Južne Morave, u blizini Doljevca, je nizijska granica oblasti koju narod naziva Pusta Reka. Ovaj naziv sigurno ne odgovara za zemljoopisno ime plodne i prostrane ravnice, koja se preko širokih padina preliva u pitoma brda i gore sa mnogo izvora vode i žive prirode.

Ime Pusta Reka je, najverovatnije, nastalo u nekom istorijskom trenutku koji je bio toliko bolan, težak i nem da je "pesnik" tu sliku rečne doline video kao Pusta Reka. Nažalost, sada, 2006. godine, mnoga sela i zaseoci su skoro opusteli, što daje sliku stvarnosti naziva Pusta Reka.

Znameniti ljudi ovog kraja:

Mr Stojan Stanojević, dipl. inž. elektronike i magistar nauka;
Dr Milorad Zlatanović, red. prof. Građevinskog fakulteta u Nišu;
Gojko Mitrović, dipl. Ekonomista;
Svetlana Ivković, dipl. inž. Elektronike;
mr Jovan Đošić, diplomirani ekonomista.

Brestovačko jezero

Brestovačko jezero dužine 2.800 m.

Obalska linija predstavljena je sa nekoliko poluostrva, jednim rtom i dva zaliva.

Iznad brane, na mestu zvanom "Kamen" još od davne 1946. godine meštani Gornjeg Brestovca i šire okoline redovno izlaze na "Prvomajski uranak", dok se prethodnog dana 30. aprila u večernjim časovima loži logorska vatra na mestu zvanom "Nad selo".

Osnovna škola Stojan LJubić - istureno odeljenje u Gornjem Brijanju

Osnovna škola se može pohvaliti izuzetnom dramskom sekcijom, čiji je osnivač, reditelj i koju vodi učiteljica Gordana Igić Stojanović. Celo selo je pomoglo u organizovanju smotre gde je za 2 godine osvojeno 9 nagrada i to je uspeh po kome je selo poznato.

Fotografije i tekst: Gordana Igić Stojanović i Marina Milovanović

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming