|
Регистрација | Пријави се!Павлица (Рашка)Задужбина браће Мусића се налази на западном делу Копаоника, тамо где се рудоносна планина спаја са Ибром, у насељу Павлица, 10 км од Рашке.

Павличко насеље је некад припадало средњовековној жупи, чије је средиште био град Брвеник, подигнут на стени изнад ушћа реке Брвенице у Ибар. У народној песми за Стефана Мусића се каже да је из “Мајдана чисто сребрнога“. Отац Стефана и Лазара, војсковођа цара Душана, Муса, добио је ову богату жупанију у замену за Звечанску, захваљујући покровитељству кнеза Лазара, чијом сестром Драганом је био ожењен.

У периоду између 1381. и 1387. године Стефан и Лазар су подигли Нову Павлицу, са својом мајком, кнегињом Драганом, а у том периоду је и живописана црква.

Кнегиња Драгана је замонашена у Новој Павлици као монахиња Теодосија где је основала женски манастир. Предпоставља се да је мати Теодосија сахрањена у јужном делу до певнице, на шта упућују скраћене фигуре светитеља на том делу зида.

Стефан и Лазар су пострадали у великом боју на Косову, 1389. године и сахрањени су у западном делу павличке цркве, испод ктиторске фреске.


Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming