|
Registracija | Prijavi se!Pavlica (Raška)Zadužbina braće Musića se nalazi na zapadnom delu Kopaonika, tamo gde se rudonosna planina spaja sa Ibrom, u naselju Pavlica, 10 km od Raške.

Pavličko naselje je nekad pripadalo srednjovekovnoj župi, čije je središte bio grad Brvenik, podignut na steni iznad ušća reke Brvenice u Ibar. U narodnoj pesmi za Stefana Musića se kaže da je iz “Majdana čisto srebrnoga“. Otac Stefana i Lazara, vojskovođa cara Dušana, Musa, dobio je ovu bogatu županiju u zamenu za Zvečansku, zahvaljujući pokroviteljstvu kneza Lazara, čijom sestrom Draganom je bio oženjen.

U periodu između 1381. i 1387. godine Stefan i Lazar su podigli Novu Pavlicu, sa svojom majkom, kneginjom Draganom, a u tom periodu je i živopisana crkva.

Kneginja Dragana je zamonašena u Novoj Pavlici kao monahinja Teodosija gde je osnovala ženski manastir. Predpostavlja se da je mati Teodosija sahranjena u južnom delu do pevnice, na šta upućuju skraćene figure svetitelja na tom delu zida.

Stefan i Lazar su postradali u velikom boju na Kosovu, 1389. godine i sahranjeni su u zapadnom delu pavličke crkve, ispod ktitorske freske.


Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming