|
Registracija | Prijavi se!


Ratković (Rekovac)Manastir Sarinac

Na samom obodu atara sela Velike Pčelice i Ratkovića, na malom platou iznad ušća Sarinačkog potoka u Dulensku reku nalazi se obnovljeni Svetovaznesenjski manastir – Sarinac.

Nastanak samog manastira povezuje se sa narodnim predanjem sa ličnostima tri sestre – Svetom Sarom, Raletinom i Denom. Posle pogibije njihovog oca u Kosovskom boju, krajem XIV veka razdelivši nasleđeno bogatstvo i imanje, Svete sestre su podigle tri manastira: Sarinac, Raletinac i Denkovac, koji do današnjeg dana ponosno nose imena svojih ktitorki. Dolaskom Turaka na ove prostore, svetinje, deleći sudbinu svog naroda, bivaju porušene i zapustele.

Za razliku od svojih sestara, Svete Raletine i Dene, koje su kao ktitorke sahranjene unutar samih hramova koje su podigle, s obzirom da je Sveta Sara bila monahinja sahranjena je na manastirskom groblju.

Iskušenik Nikola iz Kragujevca je već deset meseci na službi u manastiru Sarinac. Za ovo kratko vreme naslušao se svakojakih priča od tamošnjih meštana. Najupečetaljiviji događaj je ispričao specijalno za Levačke novine. Priča govori o tragačima za zlatom koji su kopajući zlato krampom probušili lobanju Svete Sare.

Posle Drugog svetskog rata grupa mladića iz ovog kraja bila je ponešena pričom da je na mestu moštiju sakriveno zlato. Po narodnom verovanju ono tek tada počinje da sazreva i vri. Verovali su da sa tog mesta izbija svetlost od zlata! Grupa mladića počela je da kopa na tom mestu ne sluteći da je baš tu sahranjena Sveta Sara. Posle nekoliko udaraca po zemlji začuo se tup udarac kao da je udario u ćup. Mladić je sav u čudu kleknuo na zemlji ali je umesto ćupa u rukama imao lobanju. Shvatio je da u rukamu ima nešto izvanredne žute boje i da neverovatno lepo miriši. Kada je video da je to ljudska lobanja, ustao je i bacio istu na zemlju”, priča Nikola dodajući da se ceo događaj odigrao 1950. godine.

Čim je došao kući, mladiću počela da otiče glava, opala mu je sva kosa i iz ušiju i nosa tekao mu je gnoj. Nije mogao ni da govori! NJegovi ukućani su videli da tu nisu čista posla i pozvali su oca Gavrila iz Raletinca da ga ispovedi. Otac Gavrilo ga je ispovedio pročitavši mu razrešnu molitvu. Kažu da je iz njegove glave izašao pun lavor gnoja, što na uši što na usta, na sve strane. Tako su mošti Svete Sare pronađene.

Od tog doba mošti Svete Sare se nalaze u Raletincu, poštu na sadašnjem mestu manastir u Sarincu nije postojao. Crkva je u Sarincu obnovljena tek 1993. godine.

(Izvor teksta: Levačke novine)

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming