|
Регистрација | Пријави се!Платичево (Рума)Бара Трсковача

Заштићено станиште „Бара Трсковача“ налази се поред села Платичева, у јужном делу Срема, уоквирено долином реке Саве и обронцима планине Фрушке горе.

Пример је најдрастичнијих промена природног станишта изазваних хидромелиоративним захватима седамдесетих година прошлог века са циљем добијања нових површина за пољопривреду. И поред нарушене разноврсности воденог и мочварног екосистема прокопавањем система канала и претварањем баре у оранице, успеле су да се очувају популације лињака и златног караша.

Трсковача данас представља изузетно природно плодиште ове две врсте риба.

„Бара Трсковача“ ставља се под заштиту ради очувања природних мрестилишта ретких аутохтоних врста риба лињака и златног караша, као и станишта карактеристичних барско-мочварних екосистема и мочварне вегетације на утринама (тршћаци, шевари, шашеви, групације барске врбе) и предузимања радњи и активности на очувању и ревитализацији природних станишта дивљих биљних и животињских врста.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming