|
Регистрација | Пријави се!Ображда (Бојник)Сваке године 12. јула на Петровдан на Петровој гори на Радану на самом врху Петровцу, окупљају се људи из околних села да прославе тај празник.

Домаћин преславе је из Слишана, села подно планине, чији су житељи и обновили цркву и сам обичај, мада се ту сваке године могу наћи и људи из околних села Боринца, Ображде, Мајковца, Бачевине...

Да је то догађај који завређује пажњу илуструје слика малог Андрије који се одважио ове године да буде учесник догађаја, који се одвија на врху који није ни мало лак за освајање.

Ту, на самом врху, се налази црква Светог Петра и Павла, а ове године је после, вероватно, близу 90 година, свештеник одржао службу.

Наравно, ту је било много оних који су дошли из разних крајева Србије па и иностранства, које је зов родног краја натерао да се овде појаве. Сталних становника околних села је, нажалост, врло мало, углавном остарелих, као уосталом и у целој отаџбини. Велики број деце и млађих обећавају да ће овај сабор да потраје.

Фотографије и текст: Љубомир Здравковић

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming